Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: impetigoÓtvar az arcon

 

Az ótvar fertőző, gennyes váladékkal járó bőrbetegség. Az impetigo kialakulását az esetek 70%-ban sztafilokokkusz, 30%-ban a sztreptokokkusz nevű baktériumok okozzák.

 

Tünetei:

Legtöbbször az arcon – a  száj és orr körül –, illetve karokon és lábakon jelennek meg az apró hólyagocskák, amelyek a sárgás és vöröses váladékot termelik. A hólyagok felszakadása után erősen váladékozó bőrfelület alakul ki, rajta sárga pörkkel, mely erősen tapad a bőrfelülethez. Érintéssel, vakarással a környező bőrfelületekre is szétterjeszthető a kórokozó. A fertőzött területhez közeli nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

 

Elsődleges fertőzésként gyermekeken jelenik meg, de másodlagos fertőzésként bármely életkorban előfordulhat. Sokszor megfázásos betegségek esetén alakul ki, amikor a kórokozók az orrváladékkal szétkenődnek az arc bőrén. Elhanyagolás esetén súlyos szív- és veseszövődményeket okozhat.


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!