Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Rózsahimlő vírusaA rózsahimlőt, rubeolát is olyan vírus okozza, amely a fertőzött emberből a levegőbe jutó folyadékcseppekkel terjed. E betegség lappangási ideje két-három hét. Bár nagyon fertőző, rendszerint enyhe lefolyású, amely csak napokig tart, néha azonban izületi gyulladás bonyolítja. Ha a terhes nő az első harmadban rubeolás lesz, nagy a kockázata annak, hogy a [magzat]?a fejlődési rendellenességgel jön világra.

 

A rózsahimlő tünetei

 

 

A gyermekkori rózsahimlő enyhe ingerlékenységgel, valamint a nyak és a fej hátsó részén levő [nyirokcsomó]?k kismérvű, ám tapintásra érzékeny nagyobbodásával kezdődik. Átmenetileg [kiütés]?ek jelenhetnek meg az arcon és a fülek mögött, amelyek gyorsan ráterjedhetnek a testre is. Rendszerint akkor figyel fel rájuk a szülő, amikor a gyermeket meleg vízben fürdeti, de akkorra általában el is tűnik, mire a gyermek orvos elé kerül, s nem is újulnak ki. Egyidejűleg a [szájpad]?on is előtűnik néhány folt. Bár enyhe hőemelkedés előfordulhat, a gyermek rendszerint nemigen érzi magát betegnek, de az orra is folyik. Esetenként előfordul, hogy a vérben keringő vérlemezkék számának átmeneti megcsappanása miatt a bőr elszíneződik.Rózsahimlő kiütései

 

 

A felnőtteknek gyakran, míg a gyermekeknek ritkán válik fájdalmassá valamelyik izülete. Elsősorban az [ujj]?ak izületei fájhatnak. A páciensek nagyon kis hányadánál alakulhat ki agyvelőbántalom, amikor is gyulladás miatt az agy károsodhat. Az ilyen betegek halálozása 20% körüli, de akik meggyógyulnak, azoknak a gyógyulása teljes mérvű.

 

Rózsahimlő és terhesség

 

 

Ha a nő teherbe kíván esni, ajánlatos megnézetnie, hogy van e rózsahimlő vírussal szemben ellenanyag a vérében. Amikor megfelelő mennyiségben fordul elő ilyen ellenanyag a vérben, semmilyen gond sincs, ám rubeolaellenes ellenanyag híján tanácsos a nőnek vakcináltatnia magát a terhesség bekövetkezése előtt legalább 3 hónappal.

 

Ha az embrió a tizennegyedik hét előtt megfertőződik a rózsahimlő vírusával, a terhesség megszakadásától szívfejlődési rendellenességen valamint szürke hályogon és zöld hályogon át a süketségig különböző zavarai támadhatnak. Nem okvetlenül fejlődik megfelelően az agya sem, s ebből értelmi visszamaradottság alakulhat ki, amelynek a jelei már a születés utáni tizennegyedik hét után mutatkozhatnak.

 

Rózsahimlő elleni védőoltás

 

 

A rózsahimlő elleni első védőoltást, rendszerint a kanyaró és a járványos [fültőmirigy-gyulladás]? elleni vakcinával együtt, tizenkét-tizenöt hónapos korban kapja a gyermek. A második oltásra a tizenéves kor elején kerülhet sor. Időnként ízületi gyulladás jelenhet meg az idősebb gyermekeknél és a nőknél, de egyébként a védőoltás után kevés szövődményre kell számítani.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!