Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Illóolaj eredete, származása
A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld fa, amely 15-20 méter magasra is megnő. Halványlilás virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A Molukka-szigeteken őshonos, és a XVIII. századig csak ott termett. Mára már Afrikában, Madagaszkáron és Zanzibáron is termesztik. Ára egykor az aranyéval vetekedett.


Gyógyászati, aromaterápiás szerepe:
Illóolaját a megszárított virágbimbókból vízgőz-desztillációval nyerik. A szegfűszegolaj fő alkotórésze az [eugenol]?. Az illóolaj színe világossárga, de a tárolás közben megbarnulhat.
Illóolaja [antibakteriális]? és érzéstelenítő hatású, parazita és vírusellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő. Már egy csepp is csillapíthatja a fogfájást és  mérsékelheti a rovarcsípés okozta viszketést.
A szegfűszegolaj alkalmazásának legfontosabb területei a légúti megbetegedések, a szájüregi gyulladások, hasmenéssel járó bélfertőzések és húgyúti fertőzések, valamint reumás eredetű panaszok és bőrbántalmak. A szegfűszegolaj a nyálkahártyát közepesen irritálja.

 

Bövebben itt olvashat a szegfűszegolajról

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!