Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szemben ritkán fordul elő daganat, ám jelentősége annál nagyobb, hiszen a látást veszélyezteti.


A szemben megjelenő daganatok lehetnek elsődlegesek és másodlagosak.

Az elsődlegesek a szem szöveteiből indulnak ki, és képezhetnek áttétet a szervezet többi részébe (pl. máj, tüdő, bőr). Rosszindulatú daganatok közül felnőttkorban a [melanoma]? a leggyakoribb, ami a szem pigmentált sejtjeiből indul ki. Döntő többségben az érhártyából fejlődik ki, de a [sugártest]?ből és a szivárványhártyából is kiindulhat.

Másodlagos daganat esetén a szervezet más részén kifejlődött daganat áttéte jelentkezik a szemben. Leggyakrabban az emlő, a tüdő és a prosztata daganatai adnak áttétet, és jellemzően "csak" az egyik szemet érinti.

  

Tünetek:

Jellegzetes tüneteket maga a tumor (ami szabadszemmel is jól látható sötétbarna, egyenetlen felszínű elváltozás) és az azt kísérő ideghártyaleválás okoz: torzlátás, látótérkiesés, úszkáló homályok észlelése, látásélesség csökkenése.

Ezek a tünetek más szemészeti betegséget is feltételezhetnek, tehát nem kell feltétlenül melanomára gondolni ilyen panaszok esetén, de mindenképpen szükséges szemészeti vizsgálat a daganat kizárása érdekében!

A szemben kialakult melanoma szemészeti vizsgálat során könnyen felismerhető.

Amennyiben daganatra gyanús elváltozást észlel az orvos, a rutinvizsgálaton (látásélesség, látótér vizsgálat, [szemnyomás]? mérés) túl további vizsgálatok szükségesek: [ultrahang]?, [érfestés]?, [CT]? vizsgálat.

 

 

Kezelés

Tekintve, hogy a látás szervéről van szó, mindenképpen törekedni kell a szemgolyó megtartására, tehát a nem sebészi beavatkozások jelentősége itt nagyobb, mint más daganatok esetében. [Lézer]?- vagy sugárterápia jöhet szóba, illetve idejében észrevett és felismert daganat esetében a tumor kimetszése lehet a megfelelő eljárás. Végső esetben kerül sor a szemgolyó sebészeti úton történő eltávolítására, ekkor üvegszem behelyezésével korrigálják a kialakult esztétikai problémát.   

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!