Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek. Esszenciálisnak azokat az anyagokat nevezzük, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek, ugyanakkor - mivel előállításukra a szervezet nem képes - a táplálkozással kell, hogy a szervezetbe jussanak.

 

Az omega 3 és omega 6 zsírsavak felépítéseAz esszenciális zsírsavak közé tartoznak az úgynevezett omega-3- és omega-6-zsírsavak. A görög ábécé utolsó betűje a vegyületek kémiai szerkezetére utal, ugyanis ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak a szénhidrogénlánc végétől számított 3. és 4. illetve 6. és 7. szénatom között tartalmazzák az utolsó kettős kötést.

 
Ha kevesebb kerül be ezekből a zsírsavakból a szervezetbe, bőrelváltozások, vízvesztés és érelzáródások alakulhatnak ki. Üzemanyagként szolgálnak, energiát biztosítanak.


Az esszenciális zsírsavak (EFA’s – essential fatty acids) azok az úgynevezett „jó” zsírok, amelyek létfontosságúak minden sejt számára, döntő szerepet játszanak az immunrendszer, az idegrendszer, valamint a szívrendszer, és érrendszer működésében, de éppen így a betegségek megelőzésében is.


Az esszenciális zsírsavak - többek között - a sejtek membránjainak felépítését segítik elő, védve azokat a káros behatásoktól és hozzájárulnak szerkezeti épségükhöz, rugalmasságukhoz is. Érintettek, a vér oxigénszállításban, a növekedésben, a sejtosztódásban, az idegműködésben, a sejtek közti kommunikációban, a hormontermelés szabályozásában, és az energiatermelésben is. Részt vesznek a keringési rendszer, az immunrendszer, a zsíranyagcsere szabályozásában, csökkentve az emelkedett koleszterin- és trigliceridszintet, így kisebb lesz az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázata is. Miután minden sejtünk számára fontosak, szerepet játszanak a szép haj, a körmök, és az egészséges bőr felépítésében is, ezáltal megóvják bőrünket a kiszáradástól, amely több betegség forrása lehet, például a gyulladásoké.

 

Étrendünk esszenciális zsírsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsírsavak fedezik az energiaszükséglet minimum 0,2 %-át, az omega-6 zsírsavak pedig minimum az 1 %-át.

Omega-3 zsírsavak:

 

Omega-3 zsírsavakat elsősorban a tengeri halakban, többek között a makrélában, heringben, tőkehalban, hekkben és szardíniában, hazai halaink közül a busában találunk.

Az omega-3 zsírsavak jótékony tulajdonságai:

Hiánya ugyancsak okozhat növekedésbeli elmaradást, viselkedészavart, gyengeséget, tanulási problémákat, a mozgáskoordináció romlását, vagy végtagzsibbadást. Egyes kutatási eredmények szerint a gyermekek esetében kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű zsírsavat tartalmazó olajok adagolása segít a diszlexia, szétszórt figyelem, hiperaktivitás és más tanulási problémák leküzdésében is.


Omega-6 zsírsavak:

 

A legismertebb omega-6-zsírsav a linolsav, amely különböző növényi olajokban fordul elő változó mennyiségben. A napraforgó-, a szója- és a kukoricacsíra-olajhoz képest az olívaolaj viszonylag kevesebb linolsavat tartalmaz. A legmagasabb linolsavtartalmú olaj a bogáncsolaj, mely salátaöntetek készítéséhez kínál újfajta alternatívát.

 

Az omega-6 zsírsavak jótékony tulajdonságai:

  • Semlegesítik a savakat;
  • Növelik az anyagcsere hatékonyságát;
  • Megelőzik az ízületi gyulladást;
  • Javítanak a cukorbetegség mellékhatásain;
  • Enyhítik a menstruációs görcsöket;
  • Javítják a körmök, haj és bőr állapotát;
  • Megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását;
  • Csökkentik a koleszterinszintet, vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát.


Az omega-6 zsírsavhiány esetén ekcémaszerű bőrelváltozások, hajhullás, a máj elzsírosodása, viselkedésbeli változások figyelhetők meg. A vesék rosszul működnek, nagyfokú vízvesztés történik a bőrön keresztül, a mirigyek kiszáradnak, megnő a fertőzésveszély, nehezebben gyógyulnak a sebek, szárazzá válik a bőr, a haj, a szem, megnőhet a koleszterinszint. Omega-6 hiány esetén növekedésbeli visszamaradás következhet be, szívritmuszavar léphet fel, ízületi problémák jelentkezhetnek, a férfiaknál sterilitást, nők esetében vetélést okozhat.
 

 


A szócikkhez társított címkék:
Omega-3 , Omega-6 , telítetlen vagyület , zsírsav
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!