Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az ételmérgezés rendszerint heveny megbetegedés, amelyet baktériumokkal, vírusokkal vagy [élősködő]?kkel szennyezett étel vagy ital elfogyasztása okoz. Ritkábban a zöldségeken és gyümölcsökön levő növényvédőszer-maradványok, mérgező vegyi anyagok, pl. [ólom]? vagy króm, illetve mérgező bogyók vagy gomba a felelős az ételmérgezésért.

 Ételmérgezés

Noha az élelmiszerek tartósításának és tárolásának módszerei egyre fejlődnek, még ma is gyakori az ételmérgezés, különösen nyáron, amikor nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ételeket nem hűtik le megfelelően, illetve az év folyamán bármikor, ha pl. a fagyasztott baromfihúst elkészítés előtt nem a megfelelő módon engedtetik fel.

 

Az ételmérgezés tünetei: hányás, émelygés, hasmenés, [gyomorgörcs]?ök és láz. Ha a tünetek 24 óra után sem enyhülnek, forduljon orvoshoz.

 

Az ételmérgezést gyakran az okozza, hogy a belek falát megtámadják az ott elszaporodó mikroorganizmusok, pl. az E.coli, a szalmonella, a [Campylobacter]? vagy valamilyen egysejtű élősködők, illetve ha a [bél]?rendszerben bizonyos baktériumok úgynevezett [enterotoxin]?ok, [méreganyag]?okat termelnek, amelyek megtámadják a bél nyálkahártyáját, vagy felszívódnak a vérbe, lázat és egyéb tüneteket okozva.

Lásd: ételfertőzés


A szócikkhez társított címkék:
ételmérgezés , mérgezés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!