Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A diszkoid lupusz autoimmun kötőszöveti [betegség]?, amelyben a [védekezési rendszer]? saját szervezet ellen termel ellenanyagot. Két formája van: a diszkoid csak a [bő]?r betegsége, míg a szisztémás az ízületeket, a [belső szerv]?eket és a bőrt egyaránt megbetegíti.

 

    A diszkoid lupusz eritematózusz idült bőrbetegség, amely főleg középkorú nőkön fordul elő. Vastag, vöröses foltokkal jár az [arc]?okon és a homlokon. A napozás súlyosbítja a bőrelváltozást, azért a beteg hordjon sapkát, s a bőrét fényvédő krémmel óvja. A kortikoszteroidot tartalmazó krémek és bizonyos esetekben a malária elleni [hidroxycloroquin]? hatásos kezelést jelenthetnek.

 

    A szisztémás lupusz eritematózusz nemcsak a bőr betegsége (mint a diszkoid forma), hanem más [szerv]?eket is megtámad. Gyakori általános tünetei közé tartozik a láz, a [fáradtság]?, a testtömegvesztés és a hányinger. Az ízületi gyulladás rendszerint az [ujj]?akon, a [kéz]?en, a csuklón és a térden jelenik meg. Jellegzetes lepke formájú [kiütés]? mutatkozik az [arc]?on és az orrüregen, amelyet súlyosbít a napsugárzás. Ezeken kívül a vesét, az idegrendszert, a vért, a szivet és a tüdőt is károsíthatja a betegség.

 

   A szisztémás lupusz eritematózusz nem gyógyítható, de a panaszai enyhíthetők. Az enyhe ízületi gyulladásokat szteroidot nem tartalmazó gyógyszerekkel, míg a bőrkiütéseket kortikoszteroidos krémekkel kezelik. Esetenként azonban malária elleni gyógyszert (hidroxycloroquint) is rendelnek a bőr- és ízületi tünetekre. Súlyos vagy életveszélyes esetekben kortikoszteroidokat, [immun rendszer]?t moduláló gyógyszereket adnak a betegnek.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!