Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Tífusz

 

 

A tífusz valójában a Rickettsia nemzetiségbeli mikroorganizmusok által kiváltott több rokon betegség összefoglaló neve, amelyeknek a kórokozóit a a velük fertőzött patkányokon és egereken élősködő kullancsok vagy bolhák terjesztik. Ismeretes járványos, bennszülött (endémiás) és bozóttifusz. A tünetek közé láz, fejfájás és az [arc]?, a [kéz]?, meg a [láb]? kivételével testszerte megjelenő rózsaszín [kiütés]?ek tartoznak. Időnként hányás és átmeneti [tudatzavar]? is előfordul. Antibiotikumokkal rendszerint leküzdhetők e betegségek.

 

 

A járványos és a bennszülött tífusz ellen védőoltást dolgoztak ki, ám a bozóttifusz ellen még nincs oltóanyag. Olyan helyeken, ahol gyakori a tífusz, rovar irtó szerekkel, kullancs irtó krémekkel és a karokat meg a lábakat védő ruházattal ajánlatos védekezni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!