Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mirigylázat, mononukleózist okozó vírus. A herpeszvírusok közé tartozik, az egészséges emberek szervezetében is megtalálható az esetek 80%-ában - anélkül, hogy bármiféle tüneteket okozna.

 

Tünetei:

Citomegalovírus okozta fertőzés, a nyirokcsomók megnagyobbodásával, torokgyulladással, elhúzódó magas lázzal, levertséggel, fáradékonysággal jár, amit gyakran kísér fejfájás és izomfájdalom. Előfordulhat, hogy a rubeolára emlékeztető kiütések is megjelennek, gyakori a máj és a lép megnagyobbodása. Az egészséges immunrendszerű egyéneknél a primer fertőzés legtöbb esetben tünetmentes. A betegség kb. 2-6 hét alatt spontán gyógyul. Bármely életkorban megkapható.
A lappangási idő 20-60 nap.

 

Diagnózis és kezelés:

A CMV-fertőzést tünetei alapján nehéz megkülönböztetni az Epstein-Barr vírusfertőzés (EBV) által okozott mononukleózistól. Gyermekeknél főleg a citomegalovírus, fiatal felnőtt kortól inkább az EBV okozza a betegséget. Ezért a CMV fertőzés diagnózisát szerológiai vizsgálatok alapján állítják fel. Jól működő immunrendszer esetén nem alkalmaznak vírusellenes gyógyszereket.
 

A CMV-fertőzések az esetek többségében nem járnak szövődménnyel, de előfordulhat tüdő-, vagy mellhártya-gyulladás, szívizom-gyulladás is, illetve ízületi gyulladásokat, idegrendszeri és vérképzőszervi betegségeket is okozhat.
 


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!