Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Artrózis, amely gyakran érinti az alsó három nyakcsigolyát. Az  év feletti személyek nyakáról készített röntgenfelvételeken a legtöbb esetben megfigyelhetők az állapot bizonyos jelei.

 

Az első tünet a fájdalmas merev nyak. A folyamat először a csigolyák közti porckorongokat érinti, majd átterjed a csigolyák ízület felszínére is.

 

Ahogy az állapot előrehalad, az ízületek peremén kialakuló csontnövedések nyomást gyakorolhatnak a gerincvelői idegekre, ami kisugárzó fájdalmat okozhat a vállban és a karban, esetenként zsibbadással és érzékkieséssel. Néha magát a gerincvelőt is nyomás éri, ami a gerinccsatorna szűkületéhez vezet.

 

Idősebbeknél a csigolyékban a nyak két oldalán végigfutó erek néha érelmeszesedés következtében megvastagodnak, ami gátolja a véráramlást. Rövidebb időszakokra teljesen leállhat a vér átáramlása, ami szédüléshez, valamint pillanatnyi eszméletvesztéshez és látásvesztéshez vagy látászavarokhoz vezethet. Ez rendszerint a fej hátrahajtásakor jelentkezik, mivel ez a mozdulat beszűkíti azokat a csatornákat, amelyekben az artériák haladnak.

 

Kezelése általában fájdalomcsillapításból, gyulladásgátlók szedéséből, valamint merevítő gallér viseléséből és fizikoterápiából áll. Azon ritka esetekben, amikor a nyaki gerincvelő is érintett, műtétre lehet szükség a csigolya egyes részeinek eltávolítása céljából (laminectomia), hogy szabaddá tegyél a gerincvelőt, és egymáshoz rögzítsék a csigolyákat.

 

Ha az artrózisban szenvedő betegnek érelmeszesedése van, olyankor merev gallérral rögzítik mozdulatlan helyzetben a nyakat, hogy meggátolják a fej hátrahajtását.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
nyak
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!