Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A vesében ritkán, leginkább a 40 év feletti korosztályban alakulhat ki daganatos betegség.  A leggyakoribb a rosszindulatú világossejtes vesekarcinóma.

 

A veserák tünetei:

A vesedaganatot, mivel a tünetek eleinte nem jellegzetesek, gyakran csak későn ismerik fel, így a rák már más szervekre is átterjedhet, mire a kezelést megkezdik. Emiatt csupán az érintettek 25 százaléka él öt évnél tovább.

 

A Wilms-tumor (nefroblasztóma) a vesedaganatokegy speciális  főleg a négy év alatti gyermekeket érintő daganat. A kisgyermekkori rákos megbetegedések mintegy tíz százalékát teszi ki. Tünetei a hasban kitapintható csomók és néha hasfájás. Ha az állapotot időben észreveszik, és megkezdik a kezelését, a betegek több mint 80 százaléka felépül.

 

Az átmeneti sejtes rák a vesemedencét bélelő sejtek daganata.  Leggyakoribb tünetei a véres vizelet, de -a vizelet útjának elzáródása miatt- a vese megnagyobbodását is okozhatja. A túlélési esélyek változóak, s nagyban függnek attól, hogy mikor ismerték fel a betegséget. A rákos vesét eltávolítják, és a beteget daganatellenes gyógyszerekkel kezelik.

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
Vese , Vesegyulladás , Vesekő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!