Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


VizeletvizsgálatA vizeletet a vese választja ki. A vese a felelős az anyagcsere bomlástermékeinek ([karbamid]?, kreatinin, húgysav) eltávolításáért, bizonyos gyógyszerek és mérgező anyagok kiválasztásáért.

A vizelet színét, szagát valamint ízét már az ókorban is vizsgálták betegeknél.

 
Módszer:

A vizelet vizsgálatához a helyes vizeletvétel elengedhetetlen. Úgynevezett „középsugarú” vizeletet kell venni, és nem szükséges az első reggeli vizelet. Ez azt jelenti, hogy mosakodás után csak a vizeletsugár középső része kerüljön a mintavételi edénybe.

Ezután a minta tesztcsíkkal illetve kémiai anyagokkal vizsgálható. A vizeletüledék centrifugálással különíthető el, melyben a különböző sejteket lehet megfigyelni.

 

A vizelet színe legtöbbször szalmasárga, víztiszta, csökkent folyadékbevitelnél koncentráltabb, sötétebb színű lehet. Ha zavaros vér vagy gennysejtek jelenlétére utal.

 

A vizelet fajsúlya 1001 és 1035 között változik egészséges veseműködés esetén, annak koncentráló és hígító képessége befolyásolja.

A vegyhatása (pH) 4,5-8,5 között fordulhat elő.
 

Mi lehet a vizeletben?

 

Fehérje (protein): a normál vizeletben csak minimális mennyiségben fordulhat elő. A mennyisége megnő gyulladásos vagy immunbetegség esetén. 24 órás gyűjtött vizeletből határozható meg a fehérje ürítés pontos mennyisége.

 

Genny: a vizeletben előforduló fehérvérsejtek, melyek húgyúti fertőzésnél, húgyúti- és veseköveknél, daganatoknál, gyógyszer vagy mérgezés okozta vesekárosodásnál jelennek meg. Számuk pontosan centrifugálás után határozható meg mikroszkópos vizsgálattal.

 

Cukor: nem fordul elő fiziológiás esetben, cukorbetegség vagy vesebetegség esetén jelenhet meg.

 

Aceton: ugyancsak nem fordul elő normális esetben, éhezéskor, szomjazáskor cukorbetegségben jelenik meg.

 

Epefesték (urobilinogén): friss vizeletben előfordulhat, a máj gyulladásos betegségeiben jellemző.

 

Vér: normális esetben nem fordul elő, ha gyorsteszttel vizsgáljuk. Mikroszkópos üledékvizsgálatkor látóterenként 1-2 ép vörösvértest nem jelez kórfolyamatot.

 

A vizeletüledék vizsgálata centrifugálás után mikroszkóp segítségével történik.

A tárgylemezre cseppentett vizeletből meghatározható az előforduló sejtek száma. Vörösvértestek vérvizelésnél fordulnak elő, melynek oka húgyúti- vagy vesegyulladás, kőképződés, tumor, immunológiai megbetegedés lehet.

 
Genny (Fehérvérsejtek): másnéven pyuria (piuria).

Fehérvérsejtek akkor jelennek meg a vizeletben, ha húgyúti fertőzés, kőképződés, daganat áll a háttérben.

Kristályok: kálcium-oxalát, mely nem kóros, jelenléte a táplálékfelvételtől függ. Húgysav kristályok köszvényben jelenhetnek meg.

Cylinder: veseállományból származó a vesecsövecskék lenyomata.

Baktérium: pálcika vagy ovális alakú baktériumok, melyek mikrobiológiai vizsgálattal azonosíthatók, számuk millió/ml esetén kóros, ekkor antibiotikum adása szükséges.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!