Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gyomor nyálkahártyájának gyulladása gyakoribbá válik az életévek múlásával. Rövid időtartamú heveny (hirtelen támadó) és hosszú ideig fennmaradó, idült formája ismeretes.

 

A gyomorhurut okától és típusától függően a tünetek az enyhe gyomorfájástól és görcstől a böfögésen, a hasmenésen, a felpuffadt hason, a mellkasi fájdalmon és az [étvágytalan]?ságon át a hányás miatti kellemetlen ízérzésig terjednek. Bár a gyomorhurut gyakori és rendszerint nem súlyos betegség, ám olyan tünetei is lehetnek, pl. fekete széklet (ez gyomorvérzésre utaló jel), vérhányás, láz és erős fájdalom, amelyek orvosi vizsgálatot tesznek szükségessé.

 

Heveny gyomorhurutot alkohol, koffein, nikotin, bőséges étkezés, gyomornyálkahártyát izgató gyógyszerek, más betegség vagy műtét miatti stressz, ételallergia és baktériumos vagy vírusos fertőzés okozhat.

 

A kezelés a betegség okától függ. A heveny gyomorhurut tünetei rendszerint maguktóól is elmúlnak pihenéssel és olyan gyógyszerek meg ételek kerülésével, amelyek izgatják a gyomrot.

 

A szabadon beszerezhető savkötő szerek jobbára csak rövid ideig enyhítik a panaszokat. Az aszpirint és a vele rokon gyógyszereket kerülni kell, így ha fájdalomcsillapítóra van a betegnek szüksége, acetaminofent (paracetamolt) szedjen. Az idült gyomorhurutot testüregtükrözéssel és szövetminta vizsgálatával kórismézik.

 

Az idült gyomorhurut egyik leggyakoribb oka a [Helicobacter pylori]? nevű baktériummal való fertőzés. Nem minden embernek támadnak panaszai, akikben e baktérium fellelhető. Sokan még a gyermekkorukban fertőződnek meg vele, s mindenféle panasz nélkül, egészségesen élnek. Ettől függetlenül a Helicobacter pylorival való fertőzés a gyomorfekély és a gyomorrák fő okozója.

 

Az idült gyomorhurut autoimmun betegség is lehet, amikor a védekezési rendszer rátámad a gyomor nyálkahártyájára. Emiatt pusztulnak a gyomor sejtjei, s megcsappan a B12 vitamin felszívódása, amelynek a hiánya vészes vérszegénységet idéz elő. Előfordul, hogy a gyomorhurut nem okoz panaszt, s csak a vérszegénység vizsgálata során derül rá fény.

 

Az idült gyomorhurut másik típusa a túltengéses gyomorhurut, amelyben a gyomorfal redői megnagyobbodnak és gyulladásba jönnek. E betegség ritka formája a Ménétrier-betegség, amely öregkorban fordul elő leginkább. Fehérjeveszteség a leggyakoribb szövődménye. Bár gyógyszerekkel is kezelhető, hatástalanságuk esetén műtétre van szükség.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
gyomor , gyomorhurut
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!