Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az agyi bénulás kifejezést arra a betegségcsoportra használják, amelyre az jellemző, hogy hibás fejlődés vagy sérülés miatt romlik az agy motoros működése, ekképp nem képes megfelelően szabályozni a mozgásokat és a testhelyzeteket. Az agykárosodást betegség, hibás fejlődés vagy sérülés idézheti elő a megszületés előtt, alatt vagy röviddel utána. Gyakori ok a [terhesség]? alatti rózsahimlő (rubeola), valamint a koraszülés és a nehéz szülés miatti [agykárosodás]?. Arra is sok példa van, hogy semmilyen okra nem sikerül ráakadni. Az agyi bénulás  nem örökletes.

 

 

A tünetek betegenként változnak. Némely agyi bénulásban szenvedő személynek nehézségei támadnak a finom motoros cselekvésekkel, gondja van az egyensúlyozással és [járás]?sal, s akarattalan mozgásai jelenhetnek meg, pl. a kezei szabályozhatatlanul vonaglanak s a szájából nyál csorog. Másoknál intellektuális rendellenességek, tanulási nehézség, lassú növekedés, görcsök, valamint hallási és látási problémák támadnak. A bajra addig rendszerint nem derül fény, amíg a gyermek el nem éri az egy-két éves kort.

 

 

Az agyi bénulás nem gyógyítható. A kezelés ezért arra irányul, hogy a beteg a lehető legjobban kihasználhassa a lehetőségeit. Ezt fizikoterápia és beszédterápia, valamint lelki támogatás segíti elő. Az izomgörcsök és egyéb görcsök gyógyszerekkel oldhatók, járókával érhető el az egyensúly megtartása, de egyéb mechanikai segédeszközök igénybevétele is szükségessé válhat. Minél előbb kezdődik a kezelés, annál jobb teljesítményre lesz képes a gyermek. Sok agyi bénulásban szenvedő ember élhet csaknem rendes életet, ha a problémával sikerül megbirkóznia.

 


A szócikkhez társított címkék:
agy , agyensúlyzavar
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!